турско кафе Mehmet Efendi
 

Уништавање шума и њихово опустошење је један од највећих еколошких проблема у тропским регионима. Да би се избегао овај проблем, треба бити приоритетно посејана брзо растућа стабла, као што су кафа, лимун, наранџа и други.
После сушне сезоне, наступа цветања дрвећа кафе. Лишћа која су попадала са грана дрвета кафе, садрже многе хемикалије и минерале, који повољно утичу на земљу, те побољшавају њену продуктивност.

Способност дрвећа кафе да апсорбује хранљиве материје из земљишта, које су последица опалог лишћа је много већа, у поређењу са другим биљкама.

С друге стране, у плантажама кафе се сада чемпрес и борови, да би правили сенку за стабла са кафом. Ова стабла чемпреса и борова  служе као гнезда различитих врста птица, које су изгубиле своје гнезда након неселективне сече дрвећа.
Током периода обилних тропских киша, лишћа која су пала са стабла кафе, формирају слој на земљишту, који спречава ерозију. Али, током сушних периода, тај прекривач од лишћа помаже за задржавање влаге у земљишту и тиме одређује одговарајуће услове за развој свих врста дрвећа.

Штавише, одгајање кафе сваке године, запошљава милионе људ и. У државама произвођачима кафе, приближно око 20 милиона породица задовоље своје основне потребе својим радом на плантажама кафе.

 
турско кафе