турско кафе Mehmet Efendi
 

Припремање турске кафе углавном укључује пржење, хлађење, млевење, кување и сервирање. Скоро сви уобичајене технички инструменти, који су коришћени у овим поступцима, постепено су изашли из употреба и данас су у музејима и антикварним витринама.

У процедури пржења коришћене су две посуде - корита и тамбур. Посуде су биле направљене од кованог гвожђа, иако су се ретко сретале такве, као и оне од печеног блата. Посуде су биле углавном са дугим дршкама, а неки су имале и точкиће, ради лакшег транспорта. Кафе се пекла на ватри, и непрекидно мешала ручно монтираним цилиндром.

Раније се кафа припремала у домаћим посудама за пржење. И у дворцима и сарајима су се користиле посуде за пржење кафе. Пржена зрна кафе била су сипама у хладне судове за хлађење. Ови судови су били украшени и ручно гравирани/дуборез /.
Зрна кафе, спремна за млевење, мрвила су се у аванима или су млевена у млиновима.
Пржена кафа се пребацивала у охлађене судове за хлађење.
Кафа се млела у аванима. Млевење се обављало малим чекићем или маљем. Приликом млевења су се користили ручни или дрвени млинови. Обе врсте млина су имали уграђене металне механичке уређаје.
За млевење кафе се користио ручни млин. Уз ручни млин за млевење кафе, подједнако су се користили и дрвени млинови. Стара горка кафа је припремљена након доброг пржења зрна кафе и после дугог кувања, а таква кафа се пила без шећера, у једном гутљају.

Док се турска кафа припрема, као и данас, од просечно добро пржених зрна кафе, кува на лаганој ватри, заслађена или без шећера. Након млевења, кафа се чува у кутијама.
Послуживање турске кафе је одувек био знак наклоности, поштовања и гостопримства турске културе и морала. Послуживање су обављале девојке са специјалним комплетима за кафу. Ови комплети садрже: покривач за кафу, послужавник, тацна, чаше, тањири и бокал за послужење топле кафе. На самом почетку, први комплети су били позлаћени, а касније су коришћени сребрни и бакарни комплети. И чаше и тањири су направљени од порцелана.

Послуживање кафе је једнако важно као и припремање. И тада су шоље кафе биле једне од нај луксузнијих кухињских прибора.

 
турско кафе